Jumaat, 16 Disember 2011

Sekadar Peringatan dan Renungan bersama..


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum

Saya nak kongsikan dengan kawan-kawan satu artikel ni..semoga kita sama-sama dapat muhasabah diri dan beringat selalu. Betul juga apa yang dikatakan dalam artikel ni. Saya baca di group Jihad Al-Quran.Mari kita renung-renungkan bersama, fikir-fikirkan bersama.. jika satu hari nanti kita mati, akaun facebook ini hanya kita yang tahu password, hanya kita yang boleh access..

dan

selepas kita mati.. apa yang jadi pada akaun fb kita? mungkin ada yang akan ucapkan takziah.. mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu..

tetapi..

sedarkah kita, gambar-gambar kita.. akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur? gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna.. macam mana nanti? lelaki/wanita ajnabi terus-terusan tengok.. dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita.. walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada.. saham dosa terus meningkat..

macam mana? pernah terfikir tak?

tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti? legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita? baju yang membalut aurat itu, seluar pendek yang menunjukkan aurat? bagaimana?

mungkin kini.. kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik, tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya..

tapi di akhirnya nanti.. semua itu tidak akan membawa erti.. semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup.. di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita..

cuba kita renung-renungkan, saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat.. tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan.. peliharalah dirimu sebelum dirimu dikafankan..

jagalah maruah diri sebagai seorang muslimin dan muslimah.. mati itu pasti.. persiapkan diri untuk mati itu satu kewajipan..


P/s : Bukan saja di Fb, malah boleh jadi juga di blog dan laman sosial yang lain. Mati tu suatu yang pasti..kullu nafsin zaiqatul maut. "Setiap yang bernyawa pasti akan mati". Cuma masa dan ketikanya je yang kita tak tau..cepat ke,lambat ke. Macam tu lah juga dengan penulisan kita, akan menjadi saksi bila kita mati nanti. Kalau kita buruk-burukkan orang lain di fb, di blog, di twitter dan lain-lain..kita tak sempat padam dan tak mintak maaf kepada orang yang kita sakiti. Berdosa kita..sama la juga kalau kita memfitnah orang lain dan sebarkan di fb, blog dan sebagainya. Setiap apa yang kita lakukan akan memberi kesan kepada kita apabila kita mati..kadang-kadang perkara ni kita tak pernah terfikir kan.
Jadi, sekarang apa kata kita mula menulis perkara yang baik-baik dan buang gambar-gambar yang kita rasakan kurang sesuai untuk ditunjukkan kepada umum..di kesempatan yg msih ada ini, marilah sama2 kita muhasabah balik diri kita..

 والسلام
Syukran kerana sudi membaca

Tiada ulasan:

Catat Ulasan