Khamis, 22 Disember 2011

Alangkah kerdilnya diri ini ..


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum

Selamat pagi semua, alhamdulillah kita masih lagi diberi kesempatan untuk bernafas lagi pada pagi ni..semua ni dengan kehendak dan izin dariNya. Alhamdulillah~

Kali ni saya nak ajak kawan-kawan berfikir sejenak tentang siapa sebenar diri kita, menyedari tentang hakikat seorang hamba yang lemah..yang hanya tiada daya upaya melainkan dengan izin daripada Nya.  Ok, jom ikut saya..


Galaksi, Galaksi Bima Sakti, Galaksi Di Dunia

Ini adalah galaksi bima sakti, dimana terletaknya bumi kita. Salah satu galaksi yang ada di angkasa.

Planets, Gambar Planet, Planet-Planet

Bumi iaitu tempat yang kita diami terletak dalam sistem suria dan merupkan planet yang ketiga kedudukannya daripada sistem suria.

Bumi, Muka Bumi, Dunia, Dunia Bulat, Bumi Bulat, Bulatan, Earth,

Ini ialah bumi, semua orang tau..

Peta Dunia, World Map, Map, Peta, Peta Bumi, Muka Bumi, Dunia

Benua, Benua Asia, Peta Dunia Asia, Bentuk Muka Bumi Asia, Asia

Malaysia terletak di benua Asia..salah satu benua yang terdapat di dalam dunia

Peta, Peta Malysia, Malaysia, Peta di Malaysia, Bentuk Muka Bumi Malaysia

Ni peta Malaysia...Cuba kawan-kawan bayangkan diri masing-masing...dapat tak kita rasakan bahawa betapa kerdilnya diri kita, betapa hinanya diri kita dihadapan Allah, betapa lemahnya diri kita. Mungkin jika dilihat atau diteropong dari pandangan angkasa Malaysia pun kita tidak kelihatan, apatah lagi jika dilihat daripada galaksi bima sakti tadi kan. 

Tapi, kita tetap angkuh..tetap sombong dengan Allah. Masih lagi berterusan melakukan kemungkaran, hari-hari melakukan maksiat dan dosa.(Astafirullahalazim..ampunilah dosa kami ya Allah (T_T).. Masih lagi ada yang tidak mahu sujud kepadaNya, tidak mahu patuh dengan arahanNya. Walaupun kita melakukan dosa, Dia dengan sifatnya yang Maha Pengasih..masih lagi memberi kesempatan dan peluang untuk kita menggunakan nikmatNya iaitu menyedut udaraNya, makan dan minum, diberikan kesihatan badan, harta kekayaan, dan lain-lain. Dia juga masih memberi peluang dan kesempatan untuk bertaubat selagi nyawa tidak sampai ke kerongkong. Begitu pengasih dan penyayangnya Allah s.w.t.  

Oleh itu, tak perlu lah kita berasa hebat atau ujub dengan diri masing-masing, kita perlu sedar..kita tak memiliki apa-apa, tubuh badan dan nyawa kita pun adalah milik Allah s.w.t. Betul kan? Tak ada sebab untuk kita merasa diri ini begitu hebat, jika tiada bantuan dan izin dariNya..kita tak mampu melakukan apa-apa pun. Muhasabah itu perlu untuk diri kita, supaya kita tak leka dan alpa dan supaya kita sedar bahawa kita hanyalah seorang hamba. Hamba tidak memiliki apa-apa dan hamba hanya mempunyai tugas untuk memberi (berkhidmat) dan bukan memiliki (berasa diri besar dan hebat)..
 
 Sama2 kita muhasabah diri sllu..."Sampaikanlah walaupun satu ayat"


 والسلام


Syukran kerana sudi membaca

Tiada ulasan:

Catat Ulasan