Khamis, 16 Jun 2011

Teladan Sayyidatina Fatimah Az Zahra

Hadiah Terindah untuk Muslimat. Buat diriku dan jua dirimu~
...Satu saat di tengah hembusan angin dan gelapnya malam menangis seorang wanita yg sangat dicintai oleh Rasulullah saw, dialah penghulu para wanita nantinya di syurga…iaitu Sayyidatina Fatimah binti Muhammad saw.
Berkata Sayyidatina Asma’ binti Humais,”Demi ALLAH apa yg telah membuatmu menangis Wahai binti Rasulillah..?”
Lantas Sayyidatina Fatimah berkata : “Aku memikirkan tetang apa yg diperbuat oleh orang-orang terhadap jenazah seorang wanita, membungkusnya dengan kain kafan dan membawanya dalam keadaan bentuk tubuhnya yang nampak.?...'
Asma’ : “Subhanallah.. atas apa ayahmu mendidikmu..? Ayahmu telah mendidikmu dengan rasa malu yang sangat tinggi. Engkau malu kalau jasadmu nampak di hadapan orang-orang/laki-laki yg bukan muhrim..”
Kemudian Asma’ binti Humais berkata untuk Sayyidatina Fatimah ra : “Wahai Fatimah aku mendengar di negeri Habasya mereka menaruh jenazah dalam peti kayu sebagai penutup yg dapat menutupi jasad…”. Mendengar hal tersebut Sayyidatina Fatimah sangat gembira lalu berkata : “Aku wasiatkan kepadamu wahai Asma’ untuk membuatkannya untuk jenazahku nantinya..”
Kemudian Sayyidatina Fatimah memanggil Sayyidina Ali bin Abi Thalib dan berkata : “ Aku merasa ajalku kian dekat Wahai Suamiku, Aku mewasiatkan atasmu 3 perkara, yaitu :
Yang pertama : Setelah aku meninggal dunia nantinya, menikahlah dengan Umamah binti Ukhti Zainab.
Yang kedua : Jangan ada yang memandikanku selain Engkau Wahai Ali…
Yang ketiga : Kuburkanlah aku di malam hari.”
Tidak lama kemudian Sayyidatina Fatimah dipanggil oleh ALLAH SWT, dan Sayyidatina Fatimah pergi meninggalkan dunia ini ketika umurnya 29 tahun. Sungguh umur yang sangat muda, namun ALLAH Ta’ala lebih mencintai Sayyidatina Fatimah. Dan berbahagialah Sayyidatina Fatimah karena bertemu ayahnya Sayyidul Wujud Muhammad saw…
Memang Sayyidatina Fatimah meninggalkan dunia ini di umur yang sangat muda namun Sayyidatina Fatimah meninggalkan cahaya yang sangat terang atas para wanita sebagai suri tauladan yg dapat membawa mereka ke dalam suatu keberuntungan abadi dalam keridhaan ALLAH dan Kekasih ALLAH…
Ya ALLAH berilah kami petunjuk, jangan Engkau jauhkan kami dari Sayyidatina Fatimah, Ya.. ALLAH.. di hari di mana semua telinga mendengar seruan “Tundukan kepala kalian..!!! Pejamkan mata kalian..!!!” Kerana Sayyidatina Fatimah Az Zahra binti Muhammad dan pecintanya akan melewati sirath..
Ya ALLAH di hari itu janganlah pisahkan kami dari Sayyidatina Fatimah.. Ya ALLAH.. terimalah doa hamba.. terimalah taubat hamba.. bimbinglah kami pada jalan Sayyidatina Fatimah... Amin.. Ya ALLAH...
Walhamdulillahi Rabbil ‘Alamin.
(Dikutip dari Kalam Al Qutb Al Habib Abdul Qodir bin Ahmad Assegaf)
~Semoga kita semua sentiasa dalam pemeliharaanNya.. Semoga setiap langkah kita, cetusan hati kita,penglihatan,keinginan dan kemahuan kita sentiasa dalam tuntunanNya..Semoga diriku dan dirimu tidak terpedaya dengan pesona dan ragamnya dunia. Moga taubat kita semua diterima..Juga moga langkah2 kecil kita diredhaiNya dan moga keampunan ALLAH milik kita semua..
Allahummafirli Ya Ghaffur...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan