Sabtu, 22 Oktober 2011

Membentuk Akhlak Mulia..


Bismillah wal hamdulillah..
Didoakan moga sahabat2 berada dalam lindungan dan rahmat ALLAH sentiasa..

Perkongsian mengenai akhlak mulia.Namun sebagai muqaddimah ingin rasanya berkongsi mengenai ketenangan..
 
Bicara mengenai ketenangan;.... insyaALLAH..Ketenangan dan kebahagiaan itu akan hadir jika kita lebih banyak memberi dengan mengharapkan ganjaran ALLAH. Segalanya bergantung dengan niat..Dan sebagai muslim,antara perjuangan yang paling hebat dalam diri adalah perjuangan dalam meletakkan niat yang baik dalam sesuatu perkara.Kata2 yang ditujukan pada diri ini sendiri sebenarnya.. Terkesan dengan kata2 seorang ustaz, jika kita berjuang dan melakukan suatu kebaikan kerana ingin menolong orang lain, mungkin sampai satu waktu kita akan rasa penat dengan perkara tersebut..Namun jika kita melakukan suatu kebaikan itu dengan niat untuk mendapat redha dan cinta ALLAH,insyaALLAH ALLAH akan memberi furqan,keringanan dan rasa gembira dalam melakukan amalan tersebut..

InsyaALLAH perkongsian akhlak yang mulia. Moga ia bermanfaat bagi kita semua..

Seorang lelaki pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w tentang akhlak yang baik, maka baginda membacakan kepadanya firman Allah.
“jadilah engkau seorang pemaaf, suruhlah orang mengerjakan yang ma’aruf dan berpalinglah dari orang-orang yang jahil.” (Al-A’raf: 199)
Hadis Hasan riwayat Anas dan ibn mardawaih


Daripada Abu Hurairah r.a beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:
“Sebahagian daripada keelokan seorang mukmin ialah meninggalkan apa yang tidak berfaedah baginya.”

Daripada Abu Zar Jundub ibn Junadah dan Abu Abdul Rahman Mu'az ibn Jabal, r.a., daripada Rasulullah SAW, bahawa Baginda bersabda:“Bertaqwalah engkau kepada Allah walaupun di mana engkau berada, dan iringilah kejahatan dengan kebaikan, nescaya ia akan menghapuskan kejahatan tersebut dan bergaullah sesama manusia dengan budi pekerti yang baik.”

Seseorang datang kepada Rasulullah s.a.w dan berkata,”ya Rasulullah, apa sebenarnya agama itu? Maka baginda menjawab, “akhlak yang baik.” Orang itu mendatangi Rasulullah sebanyk tiga kali dari arah kiri, kanan dan belakang baginda dengan soalan yang sama. Tetapi jawapan Baginda tetap sama. Maka pada pertanyaannya yang terakhir, Baginda menoleh kepadanya dan bersabda. “tidakkah kau mengerti, akhlak itu adalah keupayaanmu untuk tidak marah.”
(H.R Muhammad bin Nashr)

Seorang lelaki berkata kepada Rasulullah s.a.w,


“berilah aku nasihat.” Maka Baginda pun mengatakan, “bertakwalah kepada Allah, di mana pun engkau berada.” Orang itu berkata lagi, “tambahkan untukku.” Sabda Baginda, “iringkanlah perbuatan burukmu (yang telah kau lakukan) dengan suatu perbuatan baik, sehingga (dengan perbuatan itu) engkau dapat menghapuskannya.” Orang itu berkata lagi, “tambahkanlah untukku.” Sabda Baginda , “bergaullah dengan menusia dengan akhlak yang baik.”
H.R Tirdmizi dari Abu Dzarr

Cara menumbuhkan akhlak yang baik


Antara cara menumbuhkan dan menanam akhlak yang baik ialah melalui perjuangan melawan nafsu (mujahadah) dan dengan latihan-latihan rohani (riadhoh). Sebagai contoh, seseorang yang menginginkan supaya dirinya sentiasa memakai jam tangan di tangan kanannya, sedangkan sebelum ini dia memakai jam di tangan kirinya. Untuk kali pertama sudah tertentu dia merasa tidak selesa dan janggal dan kadang-kadang dia tersilap memakainya di tangan kiri. Akan tetapi, apabila kelakuan itu sudah lama diamalkan, memakai jam di tangan kanannya akan menjadi kebiasaan dan apabila dia hendak memakai jam secara langsung dia akan memakainya di tangan kanan. Dalam tempoh untuk membiasakan diri itu, terdapat perjuangan melawan nafsu (mujahadah) dan dengan latihan-latihan rohani (riadhah) sehinggalah tumbuh dan tertanamnya akhlak yang diinginkannya.

Tujuan melatih diri untuk berakhlak ialah untuk mendapatkan nikmat dari perbuatan yang di lakukan. Contohnya, terdapat orang apabila di minta untuk menderma, dia akan rasa kerugian dan tidak mahu mengeluarkan derma, berlaku penolakan dalam hatinya yang akibatnya dia merasa tidak tenteram bila ada orang yang meminta derma darinya. Bagi orang yang sudah terlatih dengan sifat dermawan, dia akan merasa nikmatnya bila melakukan derma, dia akan merasa lapang dan senang hati serta membuatkan dia tersenyum dengan nikmat yang di rasakannya.

Apabila pelaksanaan suatu kewajipan dan penghindaran diri dari segala perkara haram, hati merasa berat atau kurang selesa di dalam hati, maka hal itu adalah petanda suatu kekurangan, yang pasti akan merupakan penghalang timbulnya kebahagiaan yang sejati..


Nabi s.a.w bersabda,
“beribadahlah kepada Tuhanmu dengan perasaan redha(senang hati). Namun apabila kamu tidak mampu melakukannya, maka dalam kesabaran menghadapi apa yang kau tidak sukai, tersimpan kebaikkan yang sangat banyak.” H.R At- Tabrani.
 
Dapat di fahami, kita perlulah beribadah dengan senang hati iaitu dengan redha supaya akan lahir keikhlasan dalam hati dan membolehkan ibadat kita diterima oleh Allah s.w.t. namun apabila kita merasa tidak suka, tidak selesa, tidak ada keikhlasan, maka kita perlulah bersabar dan terus melakukannya secara istiqomah, apabila diri kita telah dilatih melakukan suatu ibadat, ia akan menjadi suatu kebiasaan dan dapat melakukan dengan senang hati.. 
 
InsyaALLAH..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan