Isnin, 25 Julai 2011

Tadabbur Terjemahan..


-Al Fussilat ayat 30-36-

Bismillah wal hamdulillah..
Tiada daya melakukan ketaatan dan tiada daya meninggalkan keburukan melainkan dengan izin ALLAH SWT..
InsyaAllah..sama2 kita tadabbur ayat2 ALLAH..

30 : Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: Tuhan kami ialah ALLAH" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka (dengan mengatakan): "Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu merasa sedih; dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) syurga yang telah dijanjikan Allah kepadamu..".

31: Kami lah Pelindung-pelindungmu dalam kehidupan dunia dan di akhirat; di dalamnya kamu memperoleh apa yang kamu inginkan dan memperoleh (pula) di dalamnya apa yang kamu minta.

32: Sebagai hidangan (bagimu) dari Tuhan Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

33: Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah, mengerjakan amal yang saleh dan berkata: "Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri?"

34: Dan tidaklah sama kebaikan dan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, maka tiba-tiba orang yang antaramu dan antara dia ada permusuhan seolah-olah telah menjadi teman yang sangat setia.

35: Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang mempunyai keberuntungan yang besar..

36: Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan, maka mohonlah perlindungan kepada ALLAH. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui...


Alhamdulillah..padaNya sentiasa ada jawapan yang dicari. Penenang dan penyejuk segala hati..
Sebaik2 pendamping adalah ALLAH.. Sebaik2 kekasih jua adalah ALLAH..Sebaik2 yang memberi petunjuk dan nasihat, ALLAH..Sebaik2 teman dan sahabat,ALLAH.. Sebaik2 yang memahami dan melindungi adalah ALLAH..Dan padaNya curahan dan kembalinya segala sesuatu..
Sungguh..seluruh jiwa itu adalah milik ALLAH...=)


.....
"..banyak berdiam dan mendiamkan diri dari insan sekeliling. Bukan melihat mereka sebagai insan yang tidak memahami apa yang sedang dialami sebaliknya mengambil ruang bersendiri untuk melihat dan merebut kembali arca-arca kasih Ilahi...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan