Isnin, 1 Ogos 2011

Jemputan ALLAH...*Ramadhan Kareem*

Sabda Radulullah saw:
Wahai sekalian manusia. Telah datang kepada kamu Ramadhan. Bulan yang penuh keberkatan. Bulan yang difardhukan ke atas kamu oleh Allah ‘Azza wa Jalla puasanya. Di bulan itu pintu Syurga dibuka, pintu neraka Jahim ditutup dan para Syaitan dirantai. Padanya ada satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Barangsiapa yang terlepas peluang meraih rahmat ini, maka sesungguhnya dia itu hakikatnya diharamkan dari rahmat Allah... [Hadith riwayat al-Nasaai]
 
6.00 pm:
…bersama keluarga tersayang membersihkan kawasan rumah…
Cuti yang ada cuba untuk dimanfaatkam sebaik mungkin untuk bersama ahli keluarga.Tekad di hati, biarlah kepulangan ku  ini dapat menggembirakan hati ma,abah dan ahli keluarga yang lain..
Hilir angin yang ada terasa memberi kesan pada hati..
“ma..angin ramadhan ni…=) Kita banyakkan amal dan doa ya ma..ma tolong dokan anak2 ma dan keluarga deh. InsyaALLAH doa ma,doa ibu dekat dengan ALLAH..

Kita sudah berada di ambang pintu,
sudah mulai tercium bau Ramadhan, insya`ALLAH,
mudah²an disampaikan umur kita ke bulan Ramadhan…"
- Hubabah Halimah al-`Aydrus

Buat semua saudara dan sahabat yang dikasihi..
Salam ramdhan..
Mohon maaf atas khilaf yang ada..Bukanlah kerana ramadhan maaf ini diucapkan,namun kerana menyedari hamba Allah yang lemah ini sentiasa berada dalam kekhilafan yang mungkin tidak disedari.. Moga tiada perkara yang menghalang untuk kita semua sampai pada ALLAH..
Semoga madrasah ramadhan kali ini dapat memberi kesan yang lebih baik pada jiwa kita semua,jiwa seorang hamba.. InsyaALLAH..

Khutbah Rasululullah SAW di Hari Terakhir Bulan Sya’ban


Wahai para manusia..
Telah menyelubungi kalian bulan yang agung, bulan yang dilimpahi Keberkahan yang padanya terdapat suatu malam yang lebih mulia dari seribu bulan, Allah jadikan puasa padanya kewajiban, dan solat malamnya sunnah, Barangsiapa yang beramal (dibulan itu) dengan amal yang sunnah maka baginya pahala seakan melakukan ibadah yang fardhu, Barangsiapa mengamalkan amal yang fardhu maka seakan menjalankan 70 hal yang fardhu dibulan yang lain,Dia adalah (ramadhan) Bulan kesabaran, dan balasan sabar adalah syurga, Dialah bulan saling tolong menolong, Ditambahkan (oleh Allah) padanya rezeki orang-orang mukmin. Barangsiapa yang menjamu makan orang yang berpuasa maka baginya pengampunan atas dosa-dosanya dan pembebasan dari neraka, dan ia mendapat pahala puasa seperti orang itu tanpa dikurangkan..
Maka berkatalah sebagian dari mereka : “tidak semua dari kami mempunyai rezeki menjamu orang berbuka puasa”
maka Rasulullah saw menjawab : “Allah tetap memberikan pahala itu walaupun hanya dengan sebutir kurma atau segelas air. Dialah bulan yang pada awalnya Rahmat (Kasih Sayang Allah), dan pertengahannya Pengampunan, dan akhirnya adalah pembebasan dari neraka, Barangsiapa yang memberi keringanan pada budaknya (atau pembantunya) maka diampuni dosa-dosanya dan baginya pembebasan dari neraka.

Maka perbanyaklah empat hal, yang dua hal adalah keredhaan Tuhanmu dan yang dua lainnya adalah tiada kemampuan kalian mendapatkannya (Allah yang memiliki), Dua hal yang pertama adalah syahadat bahwa tiada Tuhan selain Allah, dan yang kedua adalah kalian beristighfar pada Nya, Dan dua hal yang bukan milik kalian adalah mintalah syurga dan berlindunglah padanya dari neraka, Barangsiapa yang memberi minum untuk berbuka orang yang berpuasa di bulan itu maka Allah akan memberinya minum dari telagaku hingga tak akan ia haus hingga ia sampai ke syurga” (Shahih Ibn Khuzaimah hadits no.1887).


Tiada ulasan:

Catat Ulasan